Η ελληνική αγροτική οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι
Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών και στη δημιουργία εμπορικών σημάτων, εστιάζει μεταξύ άλλων ο κος Νίκος Μπουνάκης, Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η αγροτική οικονομία της χώρας μας να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διευρυνόμενη παγκόσμια αγορά.
Η αγροτική οικονομία είναι βασικός πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς κατοχυρώνει τη διατροφική ασφάλεια, συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στηρίζει την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, ένα από τα στερεότυπα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο σήμερα, είναι ότι στην «Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα».
Είναι όμως έτσι;
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες 11 εκατ. Ελλήνων και 26 εκατ. επισκεπτών και ότι οι εξαγωγές κυμαίνονται στα 5 δισ. ευρώ. Επίσης, ο πρωτογενής τομέας τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τη βιομηχανία τροφίμων & ποτών - η οποία είναι ο σημαντικότερος τομέας της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών της, παράγει το 22% της συνολικής προστιθέμενης αξίας και απασχολεί πάνω από το 22% των εργαζομένων στο μεταποιητικό τομέα.
Άρα παράγουμε
Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι «πώς παράγουμε και τι παράγουμε». Η αγροτική οικονομία παρουσιάζει διαχρονικά διαθρωτικά προβλήματα, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητά της:
• Ο μικρός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα.
• Το αυξημένο κόστος παραγωγής.
• Το μικρό μέγεθος γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
• Η επιμονή σε παραδοσιακές καλλιέργειες με μικρή προστιθέμενη αξία.
• Η αδυναμία προσανατολισμού στην αγορά.
• Η αδυναμία σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία.
Για την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητο να αλλάξουμε προσανατολισμό από το προϊόν στην αγορά. Δηλαδή, να παράγουμε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ποικιλία, ποιότητα και ασφάλεια.
Ευκαιρία για ανάπτυξη
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι ένας τομέας με μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, η ζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί έως το 2050 κατά 60%, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού αλλά και των αλλαγών στα διατροφικά πρότυπα. Για να μπορέσει η αγροτική οικονομία της χώρας μας να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από μία όλο και διευρυνόμενη παγκόσμια αγορά, είναι απαραίτητο:
• Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.
• Να προσανατολιστεί το παραγωγικό μοντέλο στα προϊόντα με διεθνή ζήτηση.
• Να συσταθούν εμπορικά σχήματα, με δυνατότητα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.
• Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας μέσω ειδικού ταμείου.
• Να συνδεθεί η έρευνα με την παραγωγική διαδικασία.
• Να ενισχυθεί η τεχνική υποστήριξης των παραγωγών.
Συμπεραίνοντας
Ο κος Μπουνάκης καταλήγει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας που κρατά ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού στάσιμο, αδύναμο να παρακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές και να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές. Η αγροτική οικονομία, όπως κάθε άλλος τομέας, έχει ανάγκη από σταθερότητα, ξεκάθαρο αναπτυξιακό πλαίσιο και στρατηγικό σχεδιασμό, έννοιες άγνωστες για τη σημερινή κυβέρνηση.
Πηγή: Φρουτονέα