
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Για άλλη μια φορά συνεδριάζει η ΚΠΕ χωρίς να έχουμε ημερήσια διάταξη, χωρίς να ξέρουμε έγκαιρα το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε και χωρίς εισήγηση από το πολιτικό συμβούλιο. Πριν όμως ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας, καλό είναι να δούμε και να συζητήσουμε πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο.
1.Ο Κόσμος Σήμερα
Αυτό που χαρακτηρίζει την σημερινή Ελλάδα, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, αδυνατεί να κατανοήσει πως έχει διαμορφωθεί ο κόσμος σήμερα. Στον καινούριο κόσμο οι ταχύτητες και οι αλλαγές είναι μεγάλες. Όποιος θέλει να επιβιώσει είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να δημιουργεί συνεχώς τις προϋποθέσεις για πρόοδο και εξέλιξη. Όποιος δεν κινείται το ίδιο γρήγορα, όποιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, μπαίνει στο περιθώριο.
Ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας νιώθει και είναι περιθωριοποιημένο.
Ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας νιώθει προδομένο από το πολιτικό σύστημα – και ιδιαίτερα από την παράταξη μας, γιατί δεν μπορεί να βρει δουλειά, δεν μπορεί να μορφωθεί, φοβάται για το σπίτι του, για το μέλλον των παιδιών του, δεν βλέπει προοπτική.
Πολλοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, και αυτό συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία, γιατί αποτελούν την εύκολη λεία των άκρων.
Οι κοινωνίες που δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις καταρρέουν. Η Ελληνική κοινωνίακαι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν είχαν προετοιμαστεί προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα κόσμο που μεταβαλλόταν γρήγορα, έμειναν πίσω.
Το πολιτικό σύστημα υπνοβατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που το ξύπνησε, αν το ξύπνησε, η πτώχευση.
Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βολεύτηκε με τις εύκολες λύσεις που του υποσχέθηκαν επίδοξοι σωτήρες, από τον Καμμένο και τον Τσίπρα μέχρι τον Λαφαζάνη, τον Βαρουφάκη και τον Σώρρα.
Η Χώρα μας σήμερα είναι ουραγός σε μια Ευρώπη που χάνει συνεχώς σε ανταγωνιστικότητα.
Από το 40% του παγκόσμιου πλούτου που κατείχε η Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα κατέχει το 25% ενώ μέχρι και το 2050 αναμένεται να κατέχει περίπου το 10%, πολύ πίσω από την Κίνα, την Ινδία και την Βραζιλία.
Παρόλα αυτά όμως, η Ευρώπη έχει το καλύτερο κοινωνικό κράτος και την καλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.
Για να μπορέσει να τα διατηρήσει, θα πρέπει να προσαρμόσει το παραγωγικό της μοντέλο σε αυτά τα νέα δεδομένα.
Γι’ αυτό, ο προγραμματικός μας λόγος θα πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένος.
Πρέπει να πούμε όχι μόνο πώς θα παραχθεί ο Νέος Πλούτος, αλλά και πώς αυτός θα διανεμηθεί δίκαια.
2.ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά
Η προσπάθεια μας στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε τα πρώτα της θετικά αποτελέσματα τα οποία αποτυπώθηκαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Η συνέχεια δεν είναι νομίζω αυτή που όλοι θα θέλαμε, υπήρξε εσωστρέφεια και αμφιταλάντευση. Δεν προχωρήσαμε γρήγορα και κυρίως δεν προχωρήσαμε όσο θα έπρεπε στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται κάθε μέρα και με δραματικό τρόπο η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, εμείς δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολλοί οι λόγοι.
- Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός
- Η διαχείριση του παρελθόντος μας
Τη μια μέρα κάνουμε αναφορές στην 3η Σεπτέμβρη, στην 18η Οκτώβρη, στον Ανδρέα Γεννήματα και τη Μέλινα - καμία όμως αναφορά στην περίοδο Σημίτη, γιατί άραγε; Δεν θεωρεί η ηγετική ομάδα ότι η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη αξίζει να μνημονεύεται; - Και την επόμενη εξαφανίζουμε το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ από τις ομιλίες της Προέδρου.
Διοργανώσαμε δυο συνέδρια και δεκάδες ημερίδες και συνεδριάσεις της ΚΠΕ χωρίς να έχει γίνει ως τώρα μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς φθάσαμε ως εδώ, χωρίς να υπάρχει ένα πόρισμα μιας επιτροπής που να συζητηθεί στην ΚΠΕ για το τι έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, για το τι έγινε στην παράταξη τα τελευταία χρόνια.
Δεν έχει νόημα να συζητάμε για τον νέο πολιτικό φορέα, για ένα νέο ιδρυτικό συνέδριο, αν δεν απαντήσουμε στα βασανιστικά ερωτήματα που πιστεύω απασχολούν όλους μας.
Πώς το Κίνημα φαινόμενο, το Κίνημα που σε εφτά χρόνια από την ίδρυση του κατάφερε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τον Ελληνικό λαό, που κατάφερε να γίνει το Ηγετικό Κόμμα της Μεταπολίτευσης και να κυβερνήσει για 20 χρόνια, αλλάζοντας τη χώρα και τοποθετώντας την από την άκρη της βαλκανικής χερσονήσου στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την πρόωρη ολοκλήρωση του ιστορικού του κύκλου;
Κανείς δεν περιμένει να γίνουν όλα μέσα σε δυο χρόνια, αλλά εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη.
θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, πριν προχωρήσουμε στην συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, να δούμε:
- Την λειτουργία του ΠΑΣΟΚ
- Το πώς παίρνουμε αποφάσεις
- Ποιός είναι ο ρόλος της ΚΠΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου
- Σε ποιο όργανο λαμβάνονται οι στρατηγικές αποφάσεις για τις κατευθύνσεις και την πολιτική του Κινήματος
Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα, που δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος: Την συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων της ΔΗ.ΣΥΜ (με την προηγούμενη μορφή τους προ ΚΙΔΗΣΟ).
Ποιοί ρωτήθηκαν;
Με ποιά κριτήρια;
Είμαστε σίγουροι ότι π.χ. ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη εκλογική μάχη της ιστορίας του και πολιτεύεται με άλλο κόμμα και εγκαταλείπει και το άλλο κόμμα και τοποθετείται στο συντονιστικό της ΔΗ.ΣΥΜ στην περιφέρεια του ως μέλος της Κίνησης Πολιτών, βοηθά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης;
Αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν στόχο την διεύρυνση της παράταξης αλλά γίνονται με γνώμονα τους εσωτερικούς συσχετισμούς.
Τι μήνυμα στέλνει αυτό στην κοινωνία άραγε;
Ότι έχουμε αλλάξει;
Ότι έχουμε ανανεωθεί;
Ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας;
Όλες οι αποφάσεις της τελευταίας περιόδου έχουν ληφθεί με παρόμοιο τρόπο, εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό, τους εσωτερικούς συσχετισμούς.
3.Πως λειτουργούν τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω την ΚΠΕ, η όποια με εξέλεξε στην τιμητική θέση του Γραμματέα του Τομέα Αγροτικής πολιτικής, ότι δεν έχω συμμετάσχει σε καμία από τις επιτροπές διαλόγου για την διαμόρφωση θέσεων στο πλαίσιο της ΔΗ.ΣΥ.
Αυτή είναι έως σήμερα η λειτουργία των θεσμικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, υποβάθμιση και συστατική υπονόμευση της λειτουργίας τους.
Την ίδιαστιγμή μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε ένα συνέδριο ιδρυτικό, συντακτικό και προγραμματικό, που θα αποφασίσει επίσης την οργανωτική δομή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σε ένα συνέδριο που έχει αποφασιστεί, αλήθεια από ποιο όργανο; Δεν μάθαμε! Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των συνέδρων, δεν μάθαμε! Καλό είναι να ενημερωθεί η ΚΠΕ ποιος είχε αυτή την ιδέα! - Να συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικάτων επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης! -
Πριν όμως προχωρήσουμε σε ακόμα ένα συνέδριο, είναι χρήσιμο να συζητήσουμε για ποιον σκοπόγίνεται το συνέδριο. Χρόνια συζητάμε για τη δημιουργία ενός κόμματος θεσμού που θα συζητά και θα αποφασίζει Συλλογικά.
Δεν μπορούμε να λέμε ότι το συνέδριο είναι ανοικτό στην κοινωνία από την στιγμή που δεν εμπλέκουμε την κοινωνία στις διαδικασίες του.
Η πρόταση για την συμμετοχή στο συνέδριο εκπροσώπων συνδικάτων, επιμελητηρίων κλπ, σε ποσοστό μάλιστα 50%, παραπέμπει σε μορφή οργάνωσης Κορπορατικού τύπου !
Συζητάμε δηλαδή για την αλλαγή της φιλοσοφίας της οργάνωσης και της λειτουργίας του κόμματος όπως την ξέραμε έως σήμερα. Είναι αυτή η λύση που δίνει προοπτική στην παράταξη; Πιστεύω πως όχι.
Η ανασυγκρότηση της παράταξης πρέπει να στηριχθεί στη νέα Γενιά και στα στελέχη που άντεξαν και κράτησαν την παράταξη όρθια, όταν στελέχη που αναδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ το εγκατέλειψαν για να διασώσουν τις πολιτικές τους καριέρες.
Καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της μεταγραφής Βουλευτών και στελεχών από άλλα κόμματα.
Η ένταξη βουλευτών στην ΔΗ.ΣΥ και πολύ χειρότερα στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο εκλέχθηκαν με άλλα κόμματα και οι οποίοι έως χθες λοιδορούσαν το ΠΑΣΟΚ, αμαυρώνει την ιστορίας μας.
Αυτές οι κινήσεις δίνουν την εντύπωση - και όχι άδικα - ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλάζει κόμματα για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση, δίνει την εντύπωση μιας άνευ αρχών και αξιών συναλλαγής. Αυτές οι κινήσεις είναι και εκλογικά αναποτελεσματικές, φέρνουν έναν, αλλά διώχνουν πολλούς.
4.Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα
Τα πολιτικά κόμματα που θέλουν να έχουν προοπτική και να επικοινωνούν με την κοινωνία, δίνουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να συμμετέχει στις διαδικασίες τους, δεν την βάζουν στην γωνία. Γιατί η πρόταση για διορισμένα μέλη και ποσοστώσεις, βάζει την κοινωνία στην γωνία.
Αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η παράταξη μας είναι να αποκτήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό Λαό και τα κοινωνικά στρώματα που την εμπιστεύτηκαν διαχρονικά.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν δώσουμε στην κοινωνία την δυνατότητα να συμμετέχει στο συνέδριο μας, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και όχι με συζητήσεις σε κλειστά γραφεία με εκπροσώπους κινήσεων και κόμματων χωρίς κοινωνικό έρεισμα.
Για ποιόν λόγο να ασχοληθεί σήμερα ένας πολίτης με το συνέδριο μας όταν γνωρίζει εκ τον προτέρων ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση των θέσεων και δεν μπορεί να εκλεγεί σε κάποιο από τα όργανα;
Τα πολιτικά κόμματα είναι ο κατεξοχήν παράγοντας πολιτικής εκπροσώπησης των πολιτών, δεν είναι σωματεία.
Σήμερα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει ανάγκη από έναν πολιτικό φορέα με θεσμοθετημένες τις τάσεις και τα ιδεολογικά ρεύματα στους κόλπους του, που θα συζητά και θα αποφασίζει, που θα έχει σχεδιασμό και θέσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Έναν πολιτικό φορέα ανοικτό σε όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς επετηρίδες, χωρίς σκοπιμότητες.
Η πρόταση για το Συνέδριο όπως συζητήθηκε στο συντονιστικό της ΔΗ.ΣΥ, δεν λύνει, δημιουργείπροβλήματα.
Με την προτεινόμενη σύνθεση θα μπορούσαμε να προσχωρήσουμε σε μια συνδιάσκεψη θέσεων που θα προετοιμάσει ένα Ανοικτό, Δημοκρατικό και Αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, καλώντας όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα και τις κινήσεις πολιτών του χώρου να συμμετάσχουν.
Διαφορετικά φοβάμαι ότι θα έχουμε χάσει άλλη μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Ίσως και την τελευταία.
Μπουνάκης Νίκος
Τεχνολόγος Γεωπόνος- Γεωργοοικονομολόγος, M.Sc, ΜΒΑ
Επιχειρηματίας
Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ