Ο έμπορος που θα θελήσει φέτος να κάνει εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης δεν μπορεί να μη βάλει το χέρι του στην τσέπη βαθύτερα από πέρυσι, ξεκινώντας τις τελευταίες μέρες σε τιμές ανώτερες από τις περυσινές την αγορά του σταφυλιού που φεύγει για το Μόναχο.
Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει στο σημερινό φύλλο, πληροφορίες παραγωγών, σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτες τιμές που δόθηκαν κατά τις τελευταίες μέρες, για να αρχίσει σταδιακά από σήμερα η εξαγωγική δραστηριότητα, κυμαίνονται από 70 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, με τα σταφύλια να είναι λιγοστά λόγω των ζημιών στη φετινή παραγωγή, αλλά και σε καλές ποιότητες!
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive Α.Ε. και γνωστός γεωπόνος της Κρήτης, Νίκος Μπουνάκης, μας παραχώρησε χθες συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού της χώρας μας έχει μεγάλες προοπτικές, μιας και η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ολοένα και αυξάνεται.
«Την αύξηση αυτή δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική παραγωγή, η οποία κάθε χρόνο και μειώνεται, σε αντίθεση με τις παραγωγές της Ιταλίας και της Ισπανίας που αυξάνονται, αδυνατώντας όμως να καλύψουν τις ευρωπαϊκές καταναλωτικές ανάγκες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive Α.Ε, Νίκος Μπουνάκης
Η Ε.Ε. εισάγει κάθε χρόνο περίπου 600.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών, όταν οι ελληνικές εξαγωγές με μεγάλη προσπάθεια φτάνουν τους 88.000 τόνους. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι μια αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αρκεί να επενδύσουμε σ' αυτήν. Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά επιτραπέζια σταφύλια έχουν κερδίσει το στοίχημα την ποιότητας και της ασφάλειας».
Σταφύλια- "διαμάντια"
Ο Νίκος Μπουνάκης παρακάτω αποκαλύπτει αναφορικά με τα σταφύλια ότι «μετά από τις αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) βρέθηκαν πιο ασφαλή από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και από εισαγόμενα από τρίτες χώρες».
Όσο για τις καταστροφές μάς λέει ότι «η φετινή παραγωγή παρουσιάζει προβλήματα λόγω των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να θυμηθούμε όμως ότι πέρυσι είχαμε προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων. Επειδή είναι πιθανό να αντιμετωπίζουμε αυξημένα προβλήματα και στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που θα προστατεύσουν την καλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) και να επενδύσουμε στη δημιουργία νέων σύγχρονων αμπελώνων επιτραπέζιων σταφυλιών.
Για να είναι ανταγωνιστικός ο νέος κρητικός αμπελώνας επιτραπέζιου σταφυλιού θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να φυτευτούν νέες ποικιλίες, εκτός από τη σουλτανίνα, με στόχο τη διεύρυνση της καλλιεργητικής περιόδου».
Αυξητική τάση
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, με την ιδιότητα πλέον και του στελέχους της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τονίζει κατηγορηματικά στη "Ν.Κ." ότι φέτος, λόγω του δυνατού αέρα που έπληξε τις αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, η παραγωγή θα είναι δραματικά μειωμένη. Αυτός ο αέρας έριξε τα σταφύλια μειώνοντας την παραγωγή που ήταν πάνω στις κουρμούλες σε ποσοστό άνω του 70%, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη. Ακολούθησαν και οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι σήμερα, με την παρατεταμένη ανομβρία, που συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στη μείωση της παραγωγής.
«Έτσι όπως μπορούμε να υπολογίσουμε, λόγω μειωμένης παραγωγής, θα δούμε και τις τιμές παραγωγού να ανεβαίνουν. Ήδη, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 70 λεπτά μέχρι και ένα ευρώ για Γερμανία, φαίνεται πως έχουμε μια καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με πέρυσι».
Μάλιστα, κατά τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τα επιτραπέζια σταφύλια που θα εξαχθούν στη Γερμανία (τα κανονικά σουλτανί) και αργότερα στην Αγγλία (τα χονδρόρωγα Τόμσον) θα είναι σε καλές ποιότητες, αφού πρόκειται μόνο για τα σταφύλια που προέρχονται από τα ποτιστικά αμπέλια. «Τα άλλα σταφύλια δεν πρόκειται να τρυγηθούν καθόλου, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα σταφιδάμπελα», λέει χαρακτηριστικά.
Όσο για τις απαντήσεις τύπου «πάρτε λεωφορείο να πάτε στον τόπο της ζημιάς αν θέλετε, αλλιώς πάρτε τα αυτοκίνητά σας και βάλτε από την τσέπη σας τα καύσιμα», που δίνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για συμπεριφορές εξευτελισμού, που δεν έχουν καμία σχέση με το νοικοκύρεμα του κράτους. «Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από τις δικές μας εισφορές», λέει. «Δεν επιβαρύνει το κράτος ούτε κατά ένα ευρώ. Και τέτοιες απαντήσεις σε ανθρώπους που δεινοπαθούν για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, πολλές φορές σε απομακρυσμένες περιοχές και κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι ύποπτες. Και μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ίσως προσπαθούν να απαξιώσουν τον ΕΛΓΑ για να πάνε την ασφάλιση των αγροτών σε ιδιωτικές εταιρείες».
Τρυγούν τα πρώιμα
Στο μεταξύ, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, λόγω της πρωιμότητας της χρονιάς, οι παραγωγοί κόβουν κανονικά για την εσωτερική αγορά. Ο παραγωγός από τη Σύλλαμο Νίκος Μαυράκης μάς είπε ότι οι τιμές είναι πάνω από τις περυσινές και στην εσωτερική αγορά. Πρόκειται για τα σταφύλια της ποικιλίας Prime που πωλούνται γύρω στο ευρώ, τα Superior που έχουν αγοραστεί στην εσωτερική αγορά από 75 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, και τα Rally, με μια μέση τιμή γύρω στα 90 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τόσο ο Νίκος Μαυράκης, όσο και οι άλλοι συνάδελφοί του στη Σύλλαμο, τις Αρχάνες και αλλού ετοιμάζονται και για την Αγγλία, ευελπιστώντας να πουλήσουν σε τιμές που δε θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit.
Πηγή: www.neakriti.gr